Technik hotelarstwa
Informacje

Nauka o strukturze modułowej trwa 5 lat

po ukończeniu szkoły będziesz mógł:

  • pracować jako recepcjonista, pracownik służby pięter w hotelu,
  • podjąć pracę w dziale obsługi klienta w nowoczesnej firmie,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą,
  • kontynuować naukę na każdym kierunku studiów lub wybrać studia ściśle związane z zawodem wyuczonym w technikum: hotelarstwo, turystyka, marketing i ekonomia, zarządzanie.

w trakcie nauki zdobędziesz umiejętności:

  • sprawnej obsługi klienta w hotelu, biurze podróży,
  • wykorzystywania komputera w pracy hotelarsko-turystycznej,
  • posługiwania się językiem obcym zawodowym (angielskim, niemieckim lub rosyjskim),
  • tworzenia zasad i programowania produktu turystycznego oraz planowania kosztów imprez turystycznych,
  • pracy biurowej i obsługi rachunkowej firmy,
  • współpracy w zespole.

Praktyki zawodowe są organizowane przez szkołę w renomowanych hotelach białostockich i województwa podlaskiego.

wymagamy od Ciebie:

  • otwartości w kontaktach z ludźmi,
  • komunikatywności,
  • zdolności językowych i organizacyjnych,
  • miłej aparycji,
  • zainteresowania zawodem,
  • umiejętności kierowania zespołem,
  • odpowiedzialności, samodzielności,
  • życzliwości, uprzejmości,
  • uczciwości i dyskrecji,
  • spostrzegawczości i podzielności uwagi.

Zewnętrzny egzamin zawodowy dla zawodu technik hotelarstwa jest przeprowadzany na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe honorują kraje UE.

KWALIFIKACJA:

K1. Planowanie i realizacja usług w recepcji (T.11) Egzamin w połowie kl. III
K2. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelowe (T.12) Egzamin I sem. kl. IV

PRZEDMIOTY NA KIERUNKU TECHNIK HOTELARSTWA:

przedmioty ogólnokształcące:

  • polski
  • angielski
  • niemiecki/rosyjski
  • wiedza o kulturze
  • historia
  • wiedza o społeczeństwie
  • podstawy przedsiębiorczości
  • geografia
  • biologia
  • chemia
  • fizyka
  • matematyka
  • informatyka
  • wychowanie fizyczne
  • edukacja dla bezpieczeństwa
  • zajęcia z wychowawcą
  • religia/etyka
  • wychowanie do życia w rodzinie

przedmioty w zakresie rozszerzonym

  • angielski
  • geografia

przedmioty uzupełniające

  • historia i społeczeństwo

moduły zawodowe i jednostki modułowe:

Prowadzenie hotelarskiej działalności usługowej
Prowadzenie obiektu świadczącego usługi hotelarskie
Planowanie i realizowanie działań marketingowych
Wykonywanie prac związanych z rezerwacją usług i obsługą gości w recepcji
Rezerwowanie usług hotelarskich
Obsługiwanie gości w recepcji
Posługiwanie się językiem obcym w recepcji
Obsługiwanie gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Utrzymywanie czystości i porządku w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Przygotowywanie i podawanie śniadań
Świadczenie usług dodatkowych
Posługiwanie się językiem obcym podczas obsługi gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
Praktyki zawodowe*
Wykonywanie prac związanych z utrzymaniem czystości i porządku
Wykonywanie prac związanych z obsługą konsumenta
Wykonywanie prac związanych z organizacją usług dodatkowych