KONKURS KULINARNY „SZKOLNE SMAKOŁYKI”
KONKURS KULINARNY „SZKOLNE SMAKOŁYKI”
Podczas dni otwartych odbył się pokaz umiejętności zawodowych naszych uczniów kierunku technik hotelarstwa. Każdy odwiedzający nas gimnazjalista mógł wziąć udział w warsztatach carvingu – dekoracyjnego „rzeźbienia” owoców oraz warzyw i stworzyć między innymi łabędzia z jabłka. Młodzież poznawała też tajniki dekoracyjnego składania serwetek oraz nauczyła się układać ręczniki kąpielowe w fantazyjne wzory. Dużym zainteresowaniem cieszył się pokaz przygotowania kolorowych – bezalkoholowych koktajli, połączony z ich degustacją.
W dniach 24 i 25 marca 2017 r. uczniowie klasy 2 TH i 4 Th przystąpili do konkursu kulinarnego „Szkolne smakołyki”. Powstały wspaniałe dania: „Świętojański jeż”, „Anielskie łabędzie”, „Naleśnikowe LOVE”, „Szalony melon”, „Boczkowy zawrót głowy”, „Czekoladowa rozkosz” i wiele innych. Jury oceniało prace konkursowe wg następujących kryteriów: smak, wygląd i aranżacja, estetyka podania, sposób prezentacji oraz oryginalność i pomysłowość. Największe uznanie uzyskali:
– I miejsce – „Anielskie łabędzie” wykonane przez Angelikę Wojno i Gabrielę Cywoniuk;
– II miejsce – „Naleśnikowe LOVE” autorstwa Marty Smętek;
– III miejsce – „Boczkowy zawrót głowy” specjał Natalii Cimickiej i Daniela Nikołajuk;
– wyróżnienie – „Szalony melon” i „Tropikalne szaszłyki” wykonane przez Aleksandrę Zambrzycka i Sylwię Kulmaczewską.
Zwycięzcom gratulujemy!